maanantai 23. kesäkuuta 2014

Kuopio-Jukola Trikoon silmin

Perjantai ennen Kuopio-Jukolaa kuluu nopeasti. On kaupassa käyntiä, fanilippujen tekemistä, teltan hakua, muistutusviestien lähettämistä, pakkaamista ja vähän töitäkin. Viimeisenä illalla Hollanti-Espanja -pelin jälkeen vielä lähikaupasta kahvipurut ja kertakäyttöastiat. Vihdoin sänkyyn ja toivottamaan nukkumattia tervetulleeksi. Ilmeisesti nukkumatti oli virheellisesti eksynyt Hervantaan, eikä lukuisista pyynnöistä huolimatta löytänyt tietään Länsipuistoon.

Levottoman yön jälkeen herätyskello soi klo 5.30. Oli lauantai kesäkuun 14. päivä. Päivä, jota olin odottanut liki vuoden. Kello 7.00 ryhmämme starttaili kohti Vehmersalmea. Tunnelma oli jännittynyt, mutta samalla hyvin leppoisa. Noudettuamme Kullaan Novikovin (yllätys yllätys Kullaalta) kyytiin nautimme aamupalat ja kahvit. Tämän jälkeen osa porukasta nukkui ja toinen osa laati taktiikoita käyttäen apuna elektronisia laitteita ja internetin ihmeellisestä maailmasta löytyviä maastokarttoja.

Bussimatkalla pidimme kaksi huoltopaussia, joista ensimmäinen ajottui Orituvalle. Äkkiä vessaan ja kaupasta karkkia ja pähkinöitä mukaan ja menoksi. Toisella tauolla tarkoituksemme vakoilla Vaajakosken ABC:llä paikallista suunnistusjoukkuetta samalla kuin pidämme vessatauon meni vähän pilalle. Yhtään suunnistussuuruutta emme nähneet sekä vessat olivat remontissa. Onneksi sentään törmäsimme keskisuomalaiseen polttariporukkaan, jossa mehiläiseksi pukeutunut neitokainen kaupitteli huulirasvaa. Pääsinpäs sentään esittämään erinomaisia tinkaajan taitojani, sillä onnistuin saamaan normaalisti 2€ kappale maksavia huulirasvoja 2 kappaletta vitosella. Näillä eväin kelpasi lähteä kohti Vehmersalmea.

Saavuttuamme Vehmersalmelle aloimme roudata kamojamme kohti telttapaikkaa. Sitten leiri pystyyn ja kohti mudan keskeltä pilkistävää kilpailukeskusta. Infopakettien nouto, Venlojen viesti, Hornetin ylilento, syömistä, juomista, videokameroita, nimikirjoituksia, outojen ihmisten onnentoivotuksia, hervotonta naurua, hermostuneisuutta ja Marimekkokassi. Siinä muutamia mieleeni tulevia asioita ennen varsinaista viestiä.

Kello läheni yhtätoista illalla. Tunnelma sähköistyi. Tykki pamahti, Hornetin saattelemana yli 1600 valopäistä suunnistajaa kirmasi kohti metsää mukanaan Kullaan Novikov ja muutamia muita huippusuunnistajia. Tunnelma oli sanoinkuvaamaton. Se on pakko jokaisen kokea itse paikanpäällä. Katselimme kilpailukeskuksella kun ensimmäiset suunnistajat tulivat vaihtoon samalla kuin seurasimme Kullaan Novikovin väliaikoja. Pian ykkösosuuden nopeimpien tultua vaihtoon alkoi olla aika mennä teltalle katselemaan tulisiko uni silmään. Eipä se siinä jännityksessä tahtonut onnistua mitenkään. Kaiken lisäksi väliaikapalvelun takkuilemisen vuoksi missasimme samassa rytäkässä Kullaan Novikovin vaihtoon tulon.

Novikovin saavuttua telttaan reilusti alle kahden tunnin suorituksen jälkeen täysin märkänä ja mutaisena kertomaan tarinoita maastosta, hävisi viimeinenkin unihiekan hippu silmistäni. Tällöin alkoi mielessäni takoa pelottava ajatus "mitä hittoa, aamulla meen tonne mettään vetämään yli 14 kilsaa". Sitkeästi koitin saada nukuttua edes silmäyksen, vaikka metsä hirvitti ja koko kehoni oli aivan kohmeessa kirpeän kylmässä savolaisessa kesäyössä. Kolmen jälkeen luovutin hetkeksi ja lähdin metsästämään Hirveä sekä Yleisradion studiota ja Vanhatalon Ninaa. Sekä Hirvi, Nina että Ylen studio löytyivät. Juuri mitään studiossa sanomaani en enää teltalla muistanut, mutta onneksi tässä tuli YleAreena avuksi. Studion jälkeen vähän yli neljä aamulla oli taas aika mennä metsästämään nukkumattia telttaan. Ihme jos yksikään ihminen kykeni tänä aikana teltassa nukkumaan, sillä sen verran voimakkaasti hampaani kalisivat yhteen savolaisessa hallayössä. Mieleeni oli tullut kuitenkin pieni rauha sillä Hirven sanat "Topi, tää on ihan sun maastos, EI MEINAAN TARTTE JUOSTA" rauhoittivat mieltäni selvästi.

Muutaman levottoman ja hyytävän kylmän tunnin jälkeen oli aika kömpiä teltasta aurinkoiseen vehmersalmelaiseen aamuun. Aamu meni nopeasti ja kello läheni puolta yhdeksää ja tuli aika lähteä kohti yhteislähtöä yhdessä Tuuliviirin ja Supan kanssa. Heti emitin rekisteröinnin jälkeen oli määrä olla yksi Jukolan kohokohdista, eli järjestäjien GPS-laitteen nouto. Pettymys oli valtava, kun laitetta ei enää yhteislähtöjoukkueille myönnetty. Tämä oli valitettavaa varsinkin yleisön takia, sillä sen verran paljon sirkushuvia olisi seuraava neljätuntinen heille tarjonnut. Vaihdoimme lisäksi kuulumisia SOSEen 5,6 ja 7 osuuden viestinviejien kanssa. Tunnelma oli leppoisa. Myös muutamat muut alueella huomasivat joukkueemme tyylikkäät ja tunnetut asut ja toivottivat onnea suoritukseen.

Jännittävä hetki koitti tasan kello 9:00 aamulla kun minut ja suuri joukko muita ankkureita lähetettiin matkaan. Hölkkäilin rauhallisesti liki loputtomalta tuntuneen alkuviitoituksen samalla karttaa taitellen ja tuttuja katsomosta bongaillen. Ensimmäinen järkytys oli edessä jo ennen K-pistettä, sillä viitoituksen loppuosa oli sellaista mutavelliä, että ei liikkumisesta tahtonut tulla mitään. Tämän jälkeen alkoi koodihuutelu ja ryhmä lähti kipuamaan kohti Huuhanvuoren metsiä. Edessä oli 14,1 kilometriä (ja kaikki ne silmukat päälle) sekä 21 rastia. Toisin sanoen paljon pitkiä rastivälejä.

Ykkösrastille sain kuin sainkin aikaiseksi perinteisen ykkösrastin pummin. Onneksi ystävälliset sielut neuvoivat minut ja muutkin eksyneet lampaat melkein kakkosrastin havinoilta ykköselle. Ykkösen jälkeen suunnistus alkoi sujua jo paremmin. Kaikki meni hyvin aina 9 rastille asti. Ei tullut liiemmälti edes bongattua ns. vääriä rasteja. Tapasin metsässä Iso Kivijärven rannoilla Tuuliviirin ja molempien meno vaikutti silminnähden vapautuneelta.

Rastille 10 olikin sitten vuorossa seuraava pummi. Aikani etsittyäni ja lukuisia vääriä rasteja bongattuani löysin yhdessä usean muun vähintään yhtä hukassa olleen suunnistajan kanssa rastin jossa oli koodi 239 ja helpotus oli jälleen valtava. Tästä sitten rasti 11 helposti ja sitten taas pientä harhailua ja rasti 12 pienten rusettien jälkeen. Tämän jälkeen kohti rastia numero 13.

Rastiväli 12-13 muodostui painajaismaiseksi, sillä loukkasin hieman jalkaani edetessäni sähkölinjan alla. Lisäksi huonot reitinvalinnat maksoivat aikaa paljon. Onneksi kuitenkin myös rasti 13 löytyi. Tämän jälkeen lyhyt siirtymä tihun läpi rastille 14 ja kohti ylimääräistä ankkurien putkilenkiä. Rastilla 14 liittyi parivaljakkoomme kolmaskin ihminen. Kolmikkomme kasvoi isommaksi rastilla 15 ja rastilla 16. Rastin 16 jälkeen oli edessä viimeinen pitkä väli. Taisipa joku ryhmäläisistä hihkaista tässä kohtaa, että 14,1 km tuli tässä kohtaa täyteen. Onneksi reitti rastille 17 oli varsin helppo, sillä olimme jo rastia 13 etsiessämme käyneet melkein 17 rastilla.

Rastin 17 jälkeen rasti 18 ja sitten kauniille yleisörastille numero 19, joka näkyy jyrkänteen päältä hienosti kisakeskukseen (kannustusjoukot väittivät nähneensä minut ko. rastilla). Sitten rasti 20, jossa leimasin varmuudeksi jopa kahteen kertaan. Miltei heti leimauksen jälkeen kuulin alapuoleltamme maaliviitoituksen vierestä kannustushuutoja. Tämän jälkeen hyppäsin gasellimaisen loikan alas jyrkänteeltä ja kohti viimeistä rastia muiden NOKkilaisten ja fanien villisti kannustaessa.

Viimeinen rasti, nopea leimaus ja täydellä vauhdilla loppusuoralle. Hirvi onnistuu kuin onnistuukin antamaan ennen siltaa lipun käteeni ja niinpä minä ja lippu liidämme kohti maalia (en tiedä olenko sen paremmin ennen tai jälkeen tuon loppusuoran kiitänyt niin lujaa vauhtia). Tämän jälkeen maalileimaus ja loputtomalta tuntunut matka kohti emitin tarkastuspistettä. Sisimmässäni tiedän leimanneeni kaikki rastit, mutta toimivatko elektroniset laitteet? Entä jos en painanut leimasinta riittävän lujaa niin, että tarkistusliuskaan jää jälki. Entä muut? Onko heillä hyväksytty suoritus? Sietämätön jännitys nousee palana kurkkuun, kun ojennan emittini ystävällisesti hymyilevälle, mutta silminnähden jännittyneelle neitokaiselle. Ikuisuudelta tuntuvan sekunnin jälkeen tytön hymy levenee ja suusta pääsee kaksi tuossa kohdassa maailman hienointa kirjainta OK. Myös minun hymyni vapautuu. Tyttö kertoo jännittäneensä joukkueemme tulosta ja kehuu blogiamme. Hymyilen takaisin ja kiitän kehuista. Tämän jälkeen lähden kohti joukkuettamme. Vieläkään en tiedä tuon taivaallista Harmaakarhun, Supan tai Tuuliviirin suorituksesta. Ovatko he hyväksytysti maalissa. Näen Avokallion tallustavan ensimmäisenä minua kohti. Näytän peukkua ylöspäin. Sitten silmäni kohtaavat jälleen kerran unohtumattoman näyn, kun myös Avokallion peukku nousee ylös. Silloin tiedän meidän onnistuneen hyväksytysti.

Koko porukka hymyilee. Minulle ojennetaan Gatorade-pullo. Käteni tärisee enkä onnistu saamaan urheilujuomapulloa auki. Joku (en muista kuka) tarjoutuu auttamaan. Tämän jälkeen nokka kohti telttoja. Vuorossa on koko viikonlopun kohokohta eli voittoshampanjat. Käteni tärisevät edelleen. Saan kunnian korkata pullon ja voi pojat miten hyvältä juoma maistuukaan.

Tässäkö tämä nyt oli? Täysin ainutlaatuinen ja uskomaton Operaatio Kuopio-Jukola. Operaatio, joka on ollut läsnä joka päivä kuluneen vuoden ajan. Tässä kohtaa on tarpeen kiittää kaikkia joukkueen jäseniä ja faneja, niin Kuopiossa, kotisohvilla ja sosiaalisessa mediassa. Vaikka Operaatio Kuopio-Jukola loppuu tähän, niin Operaatio Louna-Jukola starttaa pian. Tulemme siis olemaan ilonanne myös jatkossa.

KIITOS!!!



-T

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti