maanantai 23. kesäkuuta 2014

Tuuliviirin 6. osuus

Elämäni ensimmäinen Jukola-startti lähti jopa ehkä vähän odotetusti yhteislähdöstä klo 9.20. Joukkueen virallinen tavoite oli voittaa koko kilpailu ja tunne sen myötä luonnollisesti musertavan pettynyt. Olosuhteet ja todennäköisyydet olivat kuitenkin meitä vastaan ja niin sain lähteä metsään monen muun suunnistajan kanssa samaan aikaan.

Heti emitin nollauksen yhteydessä tuli aamun ensimmäinen takaisku. Järjestäjät ilmoittivat, ettemme saadakaan GPS-seurantalaitteita. Tämä on aika ymmärrettävää, koska YLEn päätehtävä on tuottaa ohjelmia eri medioihin. Toisen yhteislähdön aikaan oli kaikki televisiokamerat sammutettu, niin mitäs sitä enää meitä seuraamaan. Lähtöalueelle päästyäni olin tästä pettymyksestä toipunut jo täysin ja ilokseni huomasin, että joukkueemme jäsenet olivat löytäneet Somesta tuttuja hahmoja. Suuntasin heidän luo ja vaihdoin muutaman kuulumisen Team SOSElaisten kanssa. Heillä oli meidän tapaan myös kolmen suunnistajan taktiikka kohta lähestyvään aamun yhteislähtöä. Juteltiin hyvässä hengessä mitä kaikkea on tullut jo tähän asti koettua ja vaihdettiin fiiliksiä kohta alkavaan omaan osuuteen liittyen.

Ensin päästettiin ankkurit matkaan. Tuskallisen pitkän 20 minuutin odotuksen jälkeen vuoron sai kaikki loput suunnistajat jotka eivät vielä olleet metsään ehtinyt lähteä. Kilpailuviettini on sen verran suuri, että hetken ennen lähtölupaa suunnittelin pinkovani ensimmäiset 50 metriä niin kovaa kuin vain pääsen ja näin ollen yrittää johtaa tätä massalähtöä edes vähän aikaan. Meriittihän sekin olisi ollut, mutta muistin kuitenkin olevani yksi joukkueen jäsenistä ja se ei välttämättä olisi ollut joukkueen etujen mukaista uuvuttaa itseni jo ennen K-pistettä.

Niin vain se lähtölupa tuli meillekin ja kaikki jalot suunnitelmat joukkueen eduista ja muista katosivat sen sileän tien. Ihan urku auki ensimmäiseen Jukolaan en lähtenyt, mutta väitän olleeni 15. parhaan joukossa ensimmäisen 100 metrin jälkeen. Tiesin että joukkueemme jäseniä ja faneja oli lähtösuoralla useammassa eri kohtaa. Yritin heitä varten esittää juoksevani ja lukevani karttaa samaan aikaan. Tältä se varmasti näyttikin, mutta missään nimessä en saanut mitään selvää koko kartasta. Vasta kun kaarruimme viitoituksen mukana yleisön valvomien silmien alta pois, uskalsin hidastaa vauhtiani ja siten pystyin paikantamaan itseni kartalta. Joukkueemme muilta jäseniltä kuulleet tarinat alun pituudesta ennen K-pistettä eivät olleet satua. Noin 700 metriä sitä juostiin ja jo siinä vaiheessa Jukolan henkeen kuuluvat huutelut rastien numeroista alkoivat kaikua edestä ja takaa. Olin päättänyt aloittaa osuuteni mahdollisimman vähin riskein ja lyöttäytyä ainakin alussa johonkin ryhmään. Kauhukseni kuitenkin huomasin, että minun rastiani ei kuulunut kenenkään huutelijan suusta. Juuri ennen K-pistettä kovakuntoisen suunnistajan näköinen kaveri huuteli itselleen matkaseuraa samaiselle rastille ja hihkaisin hänelle että ei kun menoksi. Otin äkkiä suunnan ja se oli pystysuoraa kohti etelää ja ensimmäistä rastia.

Rastit 1-5
Vauhtini oli alusta asti kuntooni nähden aivan liian kova. Heti ensimmäisessä mäessä nostin sykkeeni maksimiin ja tuntui, etten kunnolla siitä palautunut missään vaiheessa. Ensimmäiset pari rastia yritin pysyä todella vauhdikkaassa ryhmässä mukana ja minulla oli kaikki työ pitää itseni edes 200 metrin säteellä kartassa. Kolmannelle rastille mentäessä minun oli pakko hieman hellittää. Huomasin seuraavan rastin olevan helpohko missä pelto pysäyttää minut varmasti. Tässä aloin ensimmäistä kertaa viikonlopun aikana toteuttaa itsenäistä suunnistusta. Tätä ihanuutta kestikin sitten melkein neljännelle rastille asti. Rasti oli lähellä tietä rinteen puolivälin kohdilla. Suunnistajien tallomia uria meni siihen suuntaan lukuisia. Vaistoni sanoi koko ajan, että pitäisi valita se ylin ura. Kaikki muut näyttivät valitsevan sen alimmaisen uran ja niin vain ne selät veivät minutkin siihen suuntaan. Pari minuuttia myöhemmin kiipesimme kaikki nelinkontin kallionseinämää ylös ja mieleeni juolahti ajatus siitä, että olisikohan sittenkin pitänyt luottaa omiin vaistoihini.

Rastit 6-8
Nelosrastin ahaa-elämykset omista suunnistusaitojen erinomaisuudesta sai minut tässä vaiheessa kisaa tekemään ennenkuulumattoman itsenäistä suunnistusta. Kokemukseni lajista on kuitenkin sen verran ohut ja välillä tuntuu, että olisin oikeasti lahjakkaampi ihan missä muussa lajissa tahansa kuin suunnistuksessa. Tästä syystä tein mm. sellaisia virheitä, kuten ottamalla kutosrastilla suunnan takaisin vitosrastille. Sitä ennen olin tullut viereiselle rastille joka ei ollut minun ja kysyin toiselta suunnistajalta näyttämään mihin olin tullut. Siitä sitten reippaana suunta kohti omaa rastia. Onneksi joku kyseenalaisti minut ennen lähtöä ja sen jälkeen huomasin, että minulla on kartta väärin päin. Jukola-urani huippuhetkeni koin kuitenkin seiskarastille mentäessä, kun vedin päättäväisesti pitkää jonoa suoraan rastille. Kerroin tästä uroteosta ylpeänä kisan jälkeen teltalla fanijoukoillekin. He palauttivat minut nopeasti takaisin maanpinnalle huomauttamalla, että kyseessä oli radan helpoin rastiväli ja siinä ei tarvinnut muuta kuin seurata järveä jonka päässä rastini oli.

Rastit 9-13
Muutaman hieman helpomman rastin jälkeen oli vuorossa taas tämmöiselle keltanokalle mahdottoman haastavia rastivälejä. Välimatkat olivat pitkiä ja mikä pahinta, matkalla oli vain metsää, vähän tiheämpää metsää, muutama hakkuualue ja niitä saamarin korkeuskäyriä. Eli toisin sanoen ei mitään semmoista, mistä minä olisin hirveän hyvin saanut kiinni ja minkä avulla suunnistaa. Päätin siis Jukola-hengessä hieman huudella omia rastinumeroita ja samoja numeroita tuli huudeltua onneksi takasinkin. Yhteislähtöni kovimmat menijät olivat menneet jo menojaan ja nyt mukanani metsässä oli selvästi hieman kokeneempia suunnistajia, joilla iän tuoma kokemus ja varmuus korvasivat puutteita vauhdissa. Tämä sopi minulle erittäin hyvin, koska minä olin uuvuttanut itseni alun kivikkoisiin ylämäkiin ihan totaalisesti. Matkalla ei tainnut olla hirveästi hajarasteja, koska jokaiselta rastilta lähti polku suoraan kohti seuraavan rastin suuntaa. Näin minun oli helppo pitää itseni suurin piirtein kartalla ja vaikka selkiä paljon seurasinkin, niin aika hyvin olin koko ajan siellä missä pitikin olla. Korkeuskäyrät tuottivat minulle edelleen vaikeuksia kartanluvussa ja ilman muiden apua etsisin näitä rasteja Kuopion metsistä vielä tälläkin hetkellä. Ilon hetkiä sain tällä osuudella törmätessäni joukkueemme ankkuriohjukseen. Hän tunnetaan TV:stäkin lempinimellä Trikoo. Hänellä oli mennyt oma osuus hienosti ja sain tästä uskoa, että seikkailumme saa vielä onnellisen lopun.

Rastiväli 13-14
Leimasin tyytyväisenä oikealle rastille nro 13 ja aloin katselemaan seuraavan rastin sijaintia. Järkytys oli suuri, kun huomasin seuraavan rastin olevan 6. osuuden ylivoimaisesti pisin rastiväli! Melkein 2km matkaa ja taas vain niitä tuttuja ja turvallisia korkeuskäyriä. ”Yksin tuonne en ainakaan lähde”, huudahdin itsekseni. Kuulin kun jotkut alkoivat puhumaan jostain sähkölinjasta. En yhtään aluksi tajunnut miksi he niistä puhuivat. Tämä ryhmä lähti mielestäni 90 astetta väärään suuntaan ja ihmettelin kovasti että mitä nyt tapahtuu. Aikani tutkailuani tajusin, että muutaman sadan metrin päästä menee täysin samaan suuntaan sähkölinja. Tämä oli ratamestarilta selvästi pitkän pohdinnan lopputulos. Kovat suunnistajat painaisivat linnuntietä läpi mäkien ja soiden suoraan rastille. Maasto muutenkin oli varmasti helpompikulkuisempi tällä välillä, koska tunnetusti sähkölinjojen alapuolella on yleensä paljon risuja ja muita kulkua hidastavia tekijöitä. Me amatöörit valitsimme varmasti järjestäen tämän sähkölinjan seuraamisvaihtoehdon, koska tuolla taktiikalla ei pysty eksymään ainakaan ihan hirveästi. Reittivalinta osoittautui helppokulkuisemmaksi mitä olin pelännyt. Sitä samaa kivikkoista ja mutaista polkua pitkin sielläkin mentiin, mutta niitä risuja ja kaadettuja pikkupuita ei linjan alla kuitenkaan ollut ihan hirveästi. Hävisin tällä rastivälille kärjelle ihan tolkuttomasti. Syynä siihen oli se, että olin aivan poikki. Siis sen lisäksi etten osaa kunnolla suunnistaa. Tähän asti olin onnistunut kulkemaan metsässä tyylillä, jolla tasaisilla ja alamäissä juostaan ja ylämäet paikoitellen kävellään. Nyt oli kuitenkin käynyt niin, että jouduin kävelemään tasaisillakin osuuksilla. Tämä ärsytti vanhaa maratoonaria aivan mielettömästi, koska en ollut siihen päivään asti ottanut ainuttakaan kävelyaskelta juoksutapahtumassa. Nyt sitä sitten puuskutettiin kuin viimeistä päivää ja kivien päällä hyppeleminen oli täyttä tuskaa. Rasti kuitenkin löytyi ja pientä valonpilkahdusta toi hetki, kun huomasin minulla olevan enää kolme rastia ennen maalia.

Rastit 15-maali
Viimeiset kolme rastia olivat aika helppoja löytää ja lähellä toisiaan. Lähestyimme vääjäämättä kilpailukeskuksen edessä kohoavaa rotkon yläreunaa pitkin kohti maalialuetta. Olin aamun valjetessa jo käynyt vakoilemassa mikä niistä kolmesta loppusuoran alussa olevasta rastista on kuudennen osuuden rasti. Toiseksi viimeisellä rastilla huudeltiin taas tuttuun tapaan seuraavan rastin koodia, mutta siitä minä en enää välittänyt. Olin näiden samojen suunnistajien kanssa tullut jo samaa matkaa useamman rastivälin ja yhteenkuuluvuuden tunne oli valtaisa. Tässä kohtaan otin sankarin viittaa harteilleni ja vastasin koodin huutajille tietäen missä meidän rasti on ja laitoin isompaa vaihdetta silmää. Piskuinen, mutta sitäkin iskukykyisempi viiden suunnistajan ryhmä lähti allekirjoittaneen johdolla mäen rinnettä alas kohti viimeistä rastia ohittaen hölmistyneen tuntuisia muita suunnistajia. Kun muut ryhmät ja suunnistajat katselivat karttojaan, niin meidän joukkio eteni päämäärätietoisesti suoraan kohti oikeaa rastia. Rastin kohdalla minun oli kuitenkin pakko vilkaista, että olihan se aikaisemmin jo vakoilemani rasti juuri se minun rastini. Olihan se! Nopea leimaus ja ei muuta kuin loppusuoralle. Vielä viimeinen vilkaus karttaan todeten, että kaikki rastit oli tullut käytyä ja täyttä laukkaa kohti maalia. Loppusuoran päähän oli rakennettu yleisölle sellainen alikulkusilta, jonka yli suunnistajat joutuivat juoksemaan. Voimani loppuivat tasan siihen viimeiseen ylämäkeen ja lopun taistelin sen minkä pystyin. Viimeinen leimaus ja syvä huokaus. Olo oli täysin tyhjä ja matka maalirastilta kohti emitin tarkistusta tuntui todella pitkältä. Muutama kaveri ehti emitin tarkistukseen ennen minua ja kuulin, kuinka toimitsija sanoi molemmille kaiken olevan OK. Tässä kohtaa mieleeni hiipi pelko, että mitä jos en ollutkaan käynyt kaikilla rasteilla. Kädet täristen laitoin läpyskäni lukukoneeseen ja nuori toimitsijanainen katsoi minua kaunis hymy kasvoillaan. Joko hän oli erittäin ystävällinen paikallinen toimitsijanainen tai sitten hän tunnisti juoksuasuni, joka minusta johtumattomista syistä oli ollut aika paljon esillä eri medioissa juuri ennen Jukolaa ja sen aikana. Todennäköisesti hymy johtui molemmista syistä. Vielä kuuluisuuden tuomia hetkiäkin hienompi tunne on se, kun toimitsija sanoo minunkin kohdallani maailman hienoimmat kaksi kirjainta: O ja K. Suljin silmäni ja lausuin luojalle kiitokset.

Teltalla minut valtasi todella outo olotila. Todellisuudessa olin pelännyt aika paljon tulevaa osuuttani ja itseluottamukseni lajista on vielä sen verran hataralla pohjalla, että ihan aidosti pelkäsin eksyväni Vehmersalmen metsiin. Saman viikon maanantaina olin myös käynyt lääkärissä. Siellä minulle todettiin urheilupiireissä suosittu mykoplasma ja siihen päälle vielä allergiaoireet, jotka olivat myös ihan uusi juttu minulle. Kahdeksan päivän antibioottikuuri jäi kuitenkin viiden päivän mittaiseksi. Lääkkeet saivat oloni ja lihakseni todella väsyneeksi ja päätin jättää niiden syönnin hyvissä ajoin ennen kisaa. Pienet rauhalliset juoksuvedot ennen sunnuntaita aiheuttivat ylimääräisiä sydämentykytyksiä, kun en päässyt kymmentäkään metriä eteenpäin ilman hengästymistä. Mikäli emme olisi olleet Urheiluruudussa viikkoa ennen, niin olisin vähintään vaihtanut osuuteni johonkin lyhyempään. Nyt mentiin tyylillä, joka oli mallia kaikki tai ei mitään. Päätin, että kärsitään se mahdollinen keuhkokuume sitten vasta seuraavalla viikolla…

Häviäjät selittelee ja näin ollen aikaisemman kappaleen valitusvirsien merkitys muuttuu, koska olen äärimmäisen tyytyväinen suoritukseeni. Terveyteni ei myöskään saanut takapakkia seuraavalla viikolla ja näin ollen riskipelini oli onnistunut. Joukkueemme sijoitus parani osuudellani 84 sijaa. Mahdollisesti pieni sairastelu söi ajastani muutaman minuutin pitkällä rastivälillä radan loppupuolella, mutta muuten juoksemisen äärimmäisen haastavassa maastossa onnistui mielestäni kiitettävästi.

Lopuksi haluan lausua suuret kiitokset kaikille joukkueen jäsenille, sekä huolto- ja fanijoukoille. Teitte matkasta elämäni ensimmäiseen Jukolan Viestiin ikimuistoisen. Tämä on varmasti vasta alku monelle vähintään yhtä hienolle kokemukselle mitä saan jatkossa kanssanne kokea.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti